Duaal

Binnen de opleiding Onderwijs- en Opleidingswetenschappen van de Universiteit Antwerpen wordt er jaarlijks een interdisciplinair project doorlopen door de masterstudenten. Een team van studenten gaat binnen het interdisciplinair project op zoek naar een antwoord op één of meerdere onderzoeksvragen die gesteld worden door een externe organisatie. Provinciaal Onderwijs Vlaanderen vroeg om de screeningsprocedures in het deeltijds beroepssecundair onderwijs van de centra voor leren en werken (CLW) die wij begeleiden in kaart te brengen en aanbevelingen te doen ter optimalisatie.

Dit project bestond uit drie te onderscheiden fasen. In een eerste fase werden de screeningsinstrumenten en screeningsprocedures, die door onze CLW’s worden gehanteerd, geïnventariseerd. Vervolgens werd er door middel van gevalideerde wetenschappelijke kaders een sterkte-zwakteanalyse uitgevoerd op deze screeningsinstrumenten en screeningsprocedures. In een laatste fase werden er op verschillende niveaus aanbevelingen geformuleerd ter verbetering. Deze aanbevelingen werden gebundeld in een website die ontwikkeld werd door het team van studenten: http://trailject.wix.com/tomorrowstalents. Deze website werd door de studenten voorgesteld aan de coördinatoren van de CLW’s. De trajectbegeleiders die instaan voor de screening van leerlingen die zich wensen in te schrijven in het deeltijds onderwijs kunnen deze website ook vrij raadplegen om zo hun screeningsmethoden te optimaliseren. Deze website werd afgelopen schooljaar ook door onze begeleiders gebruikt voor de begeleiding van scholen die in het duaal leren instappen aangezien ook zij hun leerlingen moeten screenen op arbeidsrijpheid.

Voor meer informatie kan u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.